lunes, 9 de febrero de 2015

Importancia de l'expressió corporal i gestual en l'infancia



El llenguatge corporal és una activitat que es desenvolupa a través de la sensibilitat, imaginació, creativitat i la comunicació humana. És un llenguatge mitjançant el qual l'individu pot sentir, percebre, conèixer i manifestar-se. La pràctica d'expressió corporal proporciona un veritable plaer pel descobriment del cos en moviment i la seguretat del vostre domini.

El llenguatge corporal pot transmetre molts sentiments i actituds, el cos utilitza un llenguatge molt directe i clar més universal que l'oral, que normalment acompanya per classificar i fer tot més comprensible. Tots els altres llenguatges (verbal, escrit,...)  es desenvolupen a partir del llenguatge corporal. Els pares saben els sentiments dels seus fills a través d'aquest idioma, sabem que quan un nen està trist, no és necessari dir res, els  seus gestos i moviments, la seva energia disminueix, potser están tota l’estona asseguts, amb mirada lànguida, la seva postura corbada que adopta, les espatlles caigudes, etc.; són signes que permeten interpretar el seu estat d'ànim..


En els primers anys de vida, els pares mantenen un diàleg constanta través d'aquest tipus de llenguatge, el nostre únic mitjà que tenim des de nadons per comunicar-se; Quan les mares escoltan el nen plorant, saben que el nadó vol dir és que ell té gana.

El gest i el movimentEl llenguatge corporar utilitza principalment els gestos i el moviment. L’expressió a través del gest és natural en l’infant des de els primers mesos de vida.

De 0 a 3 mesos: reconeixement del rostre i demostració d’afecte.
Respon positivament a la presencia dels demés per la imatge o la veu. Mira a l’adult, somriu i vocalitza.

De 4 a  6 mesos: reconeixement del rostre i demostració d’afecte i hostilitat. Respon positiva o negativament segons el cas o la situación.

De 6 a 7 mesos: respon a estimulacions insignificants del rostre. La resposta es facial o vocal. Davant d’una cara estranya responen de mode negatiu. Gira el cap quan senten el seu nom.

De 7 a  mesos: reconeixement i demostració d’afecte. Diferència a persones conegudes de persones estranyes, és a dir, que no coneix i mostra gestos d’intranquil·litat. Utilitza emissions vocals, crits, gestos del cap i braços per cridar l’atenció. Estén els braços, agafa un objecte que se li ofereix. Comprèn la posició de l’adult al seu comportament a través del to i dels gestos.


De 10 a 12 mesos: comprèn i utilitza el nombre d’un cert número de persones, al començament de les seves frases inclou paraules i continua fent gestos però al mateix temps utilitza paraules que designen l’acció, l’objecte o la persona que ha de realitzar-la, comprèn ordres verbals o amb un mínim de gestos. Normalment repeteix paraules. A partir d’aquesta edat, el gest acompanya a altres formes de comunicació, principalment l’oral. Aquest llenguatge no tan sols els hi permetrà comunicar sentiments, emocions, necessitats, sinó que a més, un millor coneixement i control del seu cos.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario